Μπορεί το Preseverance να έχει μονοπωλήσει το ενδιαφέρον αλλά στον Άρη κινείται ακόμα και το Curiosity Rover.
To Curiosity συνεχίζει να μας στέλνει εικόνες και μάλιστα μερικές πολύ σημαντικές.
Αυτή τη φορά συνέλαβε σύννεφα αμέσως μετά το ηλιοβασίλεμα στις 19 Μαρτίου 2021, την 3.063η ημέρα του Άρη ή sol, της αποστολής του. Η εικόνα στην αρχή του άρθρου αποτελείται από 21 μεμονωμένες φωτογραφίες, ραμμένες μαζί και το χρώμα διορθώθηκε έτσι ώστε η σκηνή να εμφανίζεται όπως θα την έβλεπε το ανθρώπινο μάτι. Τα σύννεφα παρασύρονται πάνω από το «Mont Mercou», ένα γκρεμό που μελετάει το Curiosity. Το rover κατέγραψε την εικόνα χρησιμοποιώντας την Mast Camera ή Mastcam.
Αυτό το GIF δείχνει σύννεφα που παρασύρονται πάνω από το Όρος Sharp στον Άρη, όπως τα είδε το Curiosity της NASA στις 19 Μαρτίου 2021, την 3.063η ημέρα του Άρη, ή sol, της αποστολής. Κάθε καρέ της σκηνής αποτελείται από έξι μεμονωμένες εικόνες.Όπως αναφέρει η NASA οι συννεφιασμένες μέρες είναι σπάνιες στη λεπτή, ξηρή ατμόσφαιρα του Άρη. Τα σύννεφα βρίσκονται συνήθως στον ισημερινό του πλανήτη την πιο κρύα εποχή του χρόνου, όταν ο Άρης είναι πιο μακριά από τον Ήλιο. Αλλά πριν από ένα πλήρες Αριανό έτος – δύο χρόνια στη Γη – οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι σχηματίζονται σύννεφα πάνω από το Curiosity νωρίτερα από το αναμενόμενο.
Φέτος στην NASA ήταν έτοιμοι να αρχίσουν να καταγράφουν αυτά τα «πρώιμα» σύννεφα από τη στιγμή που εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στα τέλη Ιανουαρίου.
Πάνω από απλώς τέτοιες εικόνες βοηθούν τους επιστήμονες να καταλάβουν πώς σχηματίζονται σύννεφα στον Άρη.
Στην πραγματικότητα, η ομάδα του Curiosity έχει κάνει μια νέα ανακάλυψη: Τα σύννεφα βρίσκονται σε μεγαλύτερα υψόμετρα από ό, τι είναι τυπικό για τα σύννεφα του Άρη. Τα περισσότερα σύννεφα του Άρη αιωρούνται πάνω από 60 χιλιόμετρα στον ουρανό και αποτελούνται από πάγο νερού. Όμως, τα σύννεφα που έχει καταγράψει το Curiocsity βρίσκονται σε μεγαλύτερο υψόμετρο, υποδεικνύοντας ότι πιθανότατα είναι φτιαγμένα από κατεψυγμένο διοξείδιο του άνθρακα ή ξηρό πάγο. Οι επιστήμονες αναζητούν ενδείξεις για να προσδιορίσουν το υψόμετρο του σύννεφου και θα χρειαστεί περισσότερη ανάλυση για να πούμε με βεβαιότητα ποιες από τις πρόσφατες εικόνες του Curiosity δείχνουν σύννεφα νερού-πάγου και ποιες δείχνουν αυτές του ξηρού πάγου.
Χρησιμοποιώντας τις κάμερες πλοήγησης, το Curiosity Mars rover της NASA πήρε αυτές τις εικόνες των σύννεφων αμέσως μετά το ηλιοβασίλεμα στις 28 Μαρτίου 2021, την 3.072ο sol, ή την ημέρα του Άρη, της αποστολής. Αυτά τα νεφελώδη σύννεφα, είναι φτιαγμένα από πάγο νερού. Οι κρύσταλλοι πάγου αντανακλούν τον ήλιο που δύει, επιτρέποντας την προβολή των λεπτομερειών σε κάθε σύννεφο πιο εύκολα.
Οι λεπτές, κυματιστές δομές αυτών των σύννεφων είναι ευκολότερες να φανούν με εικόνες από τις ασπρόμαυρες κάμερες πλοήγησης του Curiosity. Φυσικά είναι οι έγχρωμες εικόνες από τη Mast Camera του Rover ή Mastcam, που πραγματικά κάνουν την διαφορά. Καθώς τα βλέπουμε λίγο μετά το ηλιοβασίλεμα, οι κρύσταλλοι πάγου πιάνουν το ξεθωριασμένο φως και έτσι τα σύννεφα φαίνονται σαν να λάμπουν στον σκοτεινό ουρανό.
Εάν δείτε ένα σύννεφο με ένα λαμπερό παστέλ σύνολο χρωμάτων σε αυτό, αυτό συμβαίνει επειδή τα σωματίδια του σύννεφου είναι σχεδόν πανομοιότυπα σε μέγεθος. Αυτό συμβαίνει συνήθως αμέσως μόλις σχηματιστούν τα σύννεφα και επειδή έχουν αυξηθεί με τον ίδιο ρυθμό. Αυτά τα σύννεφα είναι από τα πιο πολύχρωμα πράγματα στον Κόκκινο Πλανήτη. Αν βλέπατε τον ουρανό μαζί με το Curiosity, θα μπορούσατε να δείτε τα χρώματα με γυμνό μάτι, αν και θα ήταν εξασθενημένα. Πάντα θαυμάζω τα χρώματα που εμφανίζονται: κόκκινα, πράσινα, μπλε και μωβ. Είναι πολύ ωραίο να βλέπεις κάτι να λάμπει με πολύ χρώμα στον Άρη.
δήλωσε ο Mark Lemmon, επιστήμονας του Space Science Institute στο Boulder του
Κολοράντο.
0 Comments